PON - PET: 6:45 - 16:00
+386 1 586 39 56
vrtec.nazaret@rkc.si

Priprava otroka na vstop v vrtec

Priprava otroka na vstop v vrtec

Priprava otroka na vstop v vrtec je odvisna od starosti otroka. Vsem pa so skupne naslednje točke:

  • Otroku pripovedujte o vrtcu. Povejte mu, kako izgleda, kaj se tam počne itd. To vedno naredite tako, da otrok čuti naklonjenost do vrtca. Če je otrok starejši, se lahko z njim o tem pogovarjate. Razumemo, da je ob odhodu otroka v vrtec včasih tudi težko. Vendar do otroka ohranjamo odnos in zavedanje o tem, da je vrtec dobra stvar in z ničemer ne nakazujemo nasprotnega. Otrok bi si to razlagal narobe in se posledično težje ‘ločil’ od vas.
  • Otroka pripeljite na uvajalni sestanek (na elektronsko pošto vam pošljemo vsa potrebna navodila). V času, ko se pogovarjate z vzgojiteljicami, lahko otrok mirno raziskuje okolico. Poleg tega vidi naklonjenost staršev do vzgojiteljice in obratno.
  • Če živite blizu, se lahko sprehodite mimo vrtca in otroku pokažete, kam bo hodil v vrtec. V primeru, da nas vidite npr. na igrišču, se nam lahko za krajši čas pridružite.
  • Pred uvajanjem vam nudimo možnost obiska vzgojiteljice na domu. Otrok novo osebo spozna v domačem okolju, kjer se počuti varnega in vidi, da starši vzgojiteljici zaupajo. Obisk običajno traja od 45 minut do 1 ure. Glavni namen je vzpostavitev odnosa med otrokom, vzgojiteljico in starši.
  • Za specifična vprašanja se lahko obrnete na vzgojiteljice, ki bodo z vami skušale rešiti vprašanja in skrbi.

Uvajanje

PRED PRVIM DNEM

Nekaj dni pred dejanskim vstopom v vrtec povabimo otroka in enega ali oba starša, da nas obiščete v sobi Kerubinčkov in Serafinčkov. Srečanje z vzgojiteljico poteka v sobi, ko ostalih otrok ni – ko so otroci na igrišču ali v popoldanskem času, ko so že odšli domov. Namen srečanja je, da se otrok spozna z vzgojiteljico in z okoljem. Srečanje je kratko, predvidoma traja 20 do 30 minut.

1. DAN

Otroka pripeljete v vrtec ob dogovorjeni uri v dopoldanskem času. Otroka predate vzgojiteljici in v sobo sami ne vstopate. Od otroka se hitro poslovite in zapustite vrtec. Vrnete se po 30 minutah ali po dogovoru z vzgojiteljico kasneje, če je bil vaš otrok že prej vključen v organizirano varstvo.

2. DAN

Otroka zopet pripeljete v vrtec v dopoldanskem času in ga pridete iskat kasneje kot 1. dan, približno po 1 uri. O točnem času prihoda se dogovorite z vzgojiteljico.

•             Čas prihoda v vrtec in odhoda domov naj bosta čim bolj stalna.

•             Otrok naj prvih nekaj tednov vrtec obiskuje redno vsak dan, brez prekinitev, z izjemo bolezni.

•             Čas, ki ga otrok preživi v vrtcu v prvih tednih, naj ne bo predolg.

•             Starši ste tisti, ki najbolj poznate svojega otroka. Če menite, da potrebuje drugačen način uvajanja, nam, prosimo, povejte in skupaj bomo našli  rešitev.

NASLEDNJI DNEVI

Čas, ki ga otrok preživi v vrtcu, se podaljšuje, ob koncu tedna so otroci večinoma že pripravljeni na počitek.

Še nekaj nasvetov za starše:

•             Zaupajte nam. Vašega otroka bomo ob stiski ljubeče potolažili.

•             Če bo otrok v hudi stiski, vas bomo poklicali, zato vas prosimo, da ste prve dni uvajanja dosegljivi in v bližini vrtca.

•             O vrtcu se doma pozitivno pogovarjajte.

•             Poskrbite, da je vsaj prve dni uvajanja vaš otrok spočit in sit.

•             Bodite razumevajoči do vašega otroka. V popoldanskem času bo potreboval več nežnosti in potrpljenja kot po navadi, saj predstavlja separacija od staršev velik stres.